2009. december 20., vasárnap

Népek karácsonya:Hollandia-készülődés

Bíbor
Készül a plakát:)
Bíbor és Bia
Kati néni,Bíbor,Bia
Már majdnem kész van...
Kati néni,Bíbor,Bia,Vani(5. o.)
Bia
Bíbor
Bíbor és Bia
Bíbor és Bia kezei
Bia:)
Bíbor
Bíbor és Bia
Bíbor és Bia
Bíbor:)
A holland gasztronómia

Az ünnepi ételek közül elengedhetetlen a sűrű leves hússal vagy hallal,a marhasült többféle zöldségkörettel,valamilyen tengeri herkentyű(kagyló,rák,polip) különleges,sajtos és/vagy tejszínes mártással, a sajttál, az édesség- karácsonyi aprósütemények,Feketepetit formázó kekszek,marcipánsütik,illetve a változatos torták.Az étkezést a holland kávé koronázza meg.
Az ország főzésbeli hagyományait több dolog is meghatározza.Egyrészt a tenger miat a tplálkozás alapvető nyersanyagai a halfélék,kagylók,rákok,másrészt a hajózás,a kereskedelem és a gyarmatosítás miatt az európaitól idegen fűszerek,technológiák is megjelentek a gasztronómiában már a középkortól kezdve.Emellett a holland tejtermékeket is világszerte ismerik,természetesen a sajtok, tejszínfélék,pudingok is jellemzőek.A húsfogyasztásban még a marhahús jellemző,ezt krumplival és hagymával készítik el.Kedveltek a sütemények is, a sós péksüteményeket vajjal,sajttal,sonkával készítik.Az édességek receptjeiben gyakran megjelenik a tejszín,a mandula és a marcipán.

Az érkezés nem szánon,rénszarvasokkal történik,hanem számunkra meglepő,de a hollandoknak természetes módon:hajón jön(régebben vitorláson,később gőzhajón) a Feketepetikkel együtt,egyenesen Spanyolországból!A feldíszített hajók végighajózzák Amszterdam szűk csatornáit,a tömeg-gyerekek és felnőttek egyaránt- kiabálava,tapsolva követik,Sinterklaas és a Feketepetik pedig becsomagolt édességet,cukorkát,apró ajándékokat dobálnak a tömegnek.
Régebben a Sinterklaas is vitorlás hajóval érkezett,azonban a gőzhajó,majd a motoros hajók megjelenésével már modernebb hajón közlekedik.
Hollandia tengeri ország,ezért mindig jellemezte a hajózás.Eleinte vitorlás hajókat használtak,többárbocos hajókkal indultak hosszú távú útra.A halászathoz kisebb,evezős egyárbocos bárkákat használtak.
Olyan szokás is él,hogy a hajón még csak a Feketepetik utaznak, Sinterklaas pedig a parton, fehér lovon ülve lovagol a menetben.Mindenképpen népszerű és látogatott esemény az érkezés,a holland gyerekek egész évben várják.
A Sinterklaas érkezése igazi látványos esemény.A mi hagyományainktól különbözően háromszor is jön egy évben.Először november 12. körül érkezik meg,ez jelzi,hogy megkezdődött a téli ünnepek időszaka,el lehet kezdeni a díszítést,készülődést.Ezután szinte egyszerre ünnepi díszbe öltöznek a házak,utcák,üzletek.Másodszor december 5-én,Szent Miklós-nap előestéjén érkezik,ekkor mikulás-ajándékot hoz ugyanúgy,mint más országokban.Utoljára december 24-én éjjel hozza el a karácsonyi ajándékokat.

A gyerekekhez ilyenkor eljön a Sinterklaas,azaz a Mikulás,akinek nemcsak a neve,de kísérői is érdekesek:krampuszok helyett Zwarte Piet-ek,azaz Feketepetik kísérik.Ennek az a magyarázata,hogy a holland Mikulás nem az Északi-sarkról érkezik,mint más országokban,hanem Spanyolországból,ennek megfelelően szerecsen (mór) szolgák kísérik.
Kész a holland plakát:)
Készen vagyunk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése